INGREDIENTS for 3 x 375ml jars
- 1.5kg sweet seedless grapes
- 900g sugar
- 4 geranium leaves or 1/4 tsp vanillin or 1 vanilla pod
- 1 lt water
- juice of 1 lemon
- 100g blanched and lightly toasted almonds cut in half (optional)
DIRECTIONS
- Remove the stems from the grapes and rinse them.
- Place sugar and water in a large pot and bring to a boil. Add the apple geranium or vanilla pod and let it simmer for 5 minutes. If you are using vanillin you can add it towards the end of the boiling process.
- Remove the geranium leaves/vanilla pod and add the grapes. Once they start boiling hard, reduce the heat to medium, as they will overflow. Remove any froth that appears on the surface. At this point you can let them boil for only 20 minutes, leave them in the syrup overnight and resume the boiling the next day.
- Let the grapes boil/simmer for about 1 hour, until they turn a lovely golden colour (for white grapes) and the syrup is viscous (when you place a little bit on a plate and run your finger through it it leaves a trail). I use a candy thermometer for that to take away the guesswork. It needs to register 106-108oC.
- Towards the end of the boiling add the lemon juice and let is simmer for 1 minute. This helps the syrup from crystallizing over time. Then add the almonds, give them a stir and you are ready to fill sterilized jars with the hot sweet and store them in a dry, cool place. Once opened they need to be refrigerated.
Σταφύλι Γλυκό
ΥΛΙΚΑ για περίπου 3 βάζα των 375μλ
- 1.5κιλό λευκό σταφύλι χωρίς κουκούτσια
- 900γρ ζάχαρη
- 4 φύλα αρμπαρόριζα, 1 κουτάκι βανιλίνη ή 1 λοβό φυσικής βανίλιας
- 1 λίτρο νερό
- Χυμό από ένα λεμόνι
- 100γρ αμύγδαλο ασπρισμένο, ελαφρώς καβουρδισμένο και κομμένο (προαιρετικά)
ΕΚΤΕΛΕΣΗ
- Ξεχωρίστε τις ρώγες από τα κοστάνια και ξεπλύντε τις καλά.
- Σε μια μεγάλη κατσαρόλα βάλτε το νερό με τη ζάχαρη να βράσουν σε μέτρια προς δυνατή φωτιά και μόλις πάρουν βράση ρίξτε την αρμπαρόριζα ή το λοβό βανίλιας. Αφήστε τη να πάρει βράση για 5 λεπτά περίπου και αφαιρέστε τη. Αν θα χρησιμοποιήσετε βανιλίνη, μπορείτε να την προσθέσετε προς το τέλος του βρασμού.
- Ρίξτε στο σιρόπι τις ρώγες του σταφυλιού και μόλις αρχίσουν να βράζουν μειώστε την ένταση στο μέτριο προς χαμηλό, γιατί θα φουσκώσουν και θα χυθούν παντού. Επίσης πρέπει να ξαφρίσετε την επιφάνεια όσο χρειάζεται με μια κουτάλα. Σε αυτό το σημείο μπορείτε να βράσετε το γλυκό μόνο 20 λεπτά, να το αφήσετε 24 ώρες μέσα στο ζουμί του και να συνεχίσετε το βράσιμο την επομένη. Αν δεν έχετε χρόνο, διαβάστε παρακάτω.
- Συνεχίστε το βράσιμο για περίπου μία ώρα μέχρι να δέσει το σιρόπι και να πάρει ένα όμορφο ξανθο-καραμελί χρώμα. Το σιρόπι θα έχει δέσει αν, όταν το ρίξουμε σε πιατάκι και περάσουμε το δάχτυλό μας από μέσα, το αυλάκι που θα αφήσει το δάχτυλο δεν θα κλείσει. Αν αυτό σας φαίνεται πολύ αφηρημένο, όπως σε εμένα για παράδειγμα, αγοράστε ένα θερμόμετρο καραμέλας και δείτε πότε θα φτάσει η θερμοκρασία στους 106-108 oC.
- Προς το τέλος του βρασμού ρίξτε το χυμό λεμονιού (βοηθάει να μην ζαχαρώσει γρήγορα το γλυκό) και το αμύγδαλο. Γεμίστε με το ζεστό γλυκό αποστειρωμένα βάζα και φυλάξτε τα σε σκιερό, δροσερό μέρος. Μόλις ανοίξετε κάποιο, πρέπει να το διατηρήσετε στο ψυγείο.
No comments:
Post a Comment